Vimpelin Vedon esports-joukkue virittelee kevään Telia Esports Seriesissä jymypaukkua. Veto on edennyt semifinaaliin, jossa se kohtaa Kova Esportsin tiistaina 28.4. kello 18. Mikäli Veto voittaa Kova Esportsin, saa Veto finaalivastustajakseen SuperJymyn. Runkosarjassa Veto voitti viisi käymäänsä ottelua ja kaksi kertaa jouduttiin tunnustamaan vastustajajoukkue paremmaksi.
Täksi kevääksi uudistunut Veto Esports lunasti paikkansa Telia Esports Seriesissä jo vuosi sitten käydyissä karsinnoissa. Veto aloitti Telia Esport Series -taipaleensa alkuvuodesta haastajajoukkueena. Joukkue otti joukkueenjohtaja Mikko Kalijärven mukaan kasvuspurtin, jolla saatiin varmuutta tekemiseen. Ensimmäisen pleijarikierroksen ottelussaan Veto voitti KYNYNIEKAT kirkkaasti lukemin 2–0.
– Voitimme Kova Esportsin runkosarjassa 16–5, petaa Kalijärvi tiistain ottelun ennakkoasetelmia.
Telia Esports Seriesin runkosarja oli äärimmäisen tasainen, sillä kaikki semifinaalivaiheeseen yltäneet joukkueet voittivat viisi runkosarjan ottelua ja kirjauttivat tappiosarakkeeseensa kaksi merkintää.
Uudistunut Veto Esports on hyvin samankaltainen joukkue kuin viime vuoden joukkue. Joukkueessa on edellisvuoden joukkueen tapaan yksi selkeästi muita kokeneempi pelaaja – joukkueen in-game leaderina ja joukkueen kapteenina toimiva Lauri ”NiNLeX” Vanhanen.
– Joukkueella on kokemusta – ja sillä on isähahmo sekä nuoria pelaajia, jotka haluavat näyttää osaamistaan. Suurelle yleisölle nuoret pelaajat ovat semituntemattomia, kertoo Kalijärvi.
Vedon värejä tänä keväänä puolustavat tarkkuuskivääripelaajana toimiva kaarinalainen Topi ”LYNXi” Kauppi (kuvassa vasemmalla), kärkihyökkääjänä eli entry fraggerina toimiva loviisalainen Jemi ”jemi’’ Mäkinen, kapteeni Lauri ”NiNLeX” Vanhanen Lohjalta, yleispelaaja eli rifler Niko ”choco” Munukka Orimattilasta ja supportina eli tukipelaajana muille pelaajille toimiva Jere ”Elfern” Nissi Järvenpäästä.
Mikko Kalijärvi kertoo, että tammikuussa julkistettu Vedon esports-joukkue on ehtinyt pelata yhdessä jo hieman yli vuoden ajan. Joukkueen kehityksen paikka on ollut Kalijärven mukaan henkisellä puolella. Tuekseen joukkue on saanut mentaalivalmentajana toimivan Nico ”Spekki” Ilkanheimon, joka onkin pystynyt avaamaan Vedon henkisiä lukkoja.
– Alkukausi oli aika nihkeä ja vaikea. Pelasimme kevään mittaan kansainvälistä ESEA-sarjaa. Siellä tuli paljon niukkoja tappioita ja epäonnistumista ja mieliala oli alhaalla. Lähdimme mentaalivalmentajan kautta avaamaan lukkoa ja kehittämään joukkueensisäistä kommunikaatiota. Nyt olemme päässeet tilaan, jossa melkein kaikki tekemämme asiat onnistuvat.
Telia Esport Seriesin ohella Veto on pelannut myös toisessa kotimaisessa pääsarjassa eli Elisa Viihteen CS:GO-liigassa. Elisa Viihteen liigassa Veto saavutti yhden voiton ja neljä tasapeliä ja sijoittui loppusarjassa kolmanneksi. Vielä alkuvaiheessaan olevassa FEL CS -liigassa Veto on pelannut kaksi ottelua ja voittanut molemmat. Veto voitti tiensä jo Telia Esport Seriesin finaaliin selvittäneen SuperJymyn 2–0.
Telia Esport Seriesin semifinaaliottelua Vedon ja Kova Esportsin välillä voi seurata osoitteesta https://www.teliaesportsseries.com/fi/finland/match/1047. Erillistä kirjautumista ei tarvita. Kannustetaan Veto voittoon kotoa käsin!
Vimpelin lukio ja Alajärven lukio liittyvät Jamin keväällä 2019 perustamaan esportkoulu.fi -konseptiin ja alkavat tarjota kilpapeliopintoja syksystä 2020 lähtien. Lukioiden kilpapeliopintojen opetussuunnitelman pohjalla on Jamissa kehitetty opetussuunnitelma, joka pitää sisällään mm. liikuntaa, ruokavaliotietoa, elämänhallintaa ja pelivalmennusta. Aloituspaikkoja kevään 2020 yhteishaussa on Vimpelin lukiossa 15, Alajärven lukiossa 15 ja Jamissa 20. Kilpapelinä toimii Counter-Strike.
Jami aloitti kilpapelikouluttamisen elokuussa 2019, jolloin 10 kilpapelaamiseen erikoistuvaa opiskelijaa aloitti merkonomi- ja datanomiopinnot Jamissa. Kevään 2019 yhteishaussa Jamin kilpapelilinjalle haki 30 opiskelijaa ympäri Suomen – muun muassa Turusta, Tampereelta, Helsingistä, Oulusta, Lahdesta ja Vaasasta.
– Jamissa on voinut opiskella esport-liiketoimintaa keväästä 2014 lähtien, siinä olemme Suomessa edelläkävijä. Syksyllä 2019 liiketoimintaopintojen vierelle otettiin myös kilpapelaaminen, joka oli heti ensimmäisessä yhteishaussa valtakunnallinen hitti. Laajentumisessa Vimpelin ja Alajärven lukioihin vastataan monen suomalaispelaajan kutsuun – monet heistä haluavat mahdollisuuden opiskella lukiossa. Nyt meillä on tarjonnassa niin ammatillinen väylä kuin myös lukioväylä näille nuorille pelaajille. Myös kaksoistutkinto on järjestettävissä helposti oppilaitosten läheisen sijainnin ansiosta, kertoo Jamin esport-opettaja Mikko Kalijärvi.
– Alajärven ja Vimpelin lukioiden uusi painotus yhdessä Jamin kanssa takaa laadukkaan esport-keskittymän, mikä mahdollistaa opiskelijan kehittymisen oppilaitosten akatemiajoukkueiden kautta jopa ammattilaiseksi saakka unohtamatta kuitenkaan muuta opiskelua toisella asteella. Linjalle valituilla opiskelijoilla on mahdollisuus kehittää itseään hyvin toimivissa opiskeluympäristöissä, joissa on urheilijalle tarjolla monia tukitoimia muun muassa personal trainerin palveluita, kertoo Alajärven ja Vimpelin lukioiden rehtori Marko Timo.
Vimpelin lukion, Alajärven lukion ja Jamin esportkoulu.fi -konseptista tekee Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen myös perinteisten urheiluseurojen läsnäolo. Vimpelin Vedolla on toiminta jo pyörähtänyt käyntiin ja Alajärven Ankkureissa sitä viritellään eteenpäin.
– Vimpelin Vedon akatemiajoukkue toimii jatkossa pohjana johon oppilaitoksiemme opiskelijat voivat ponnistaa. Tarkoituksena on tietysti rakentaa pelaajapolkua ammattilaiseksi mutta myös ottaa nuoret lajin edustajat mukaan Vedon edustusjoukkueen harjoittelurinkiin. Uskon, että Vedon kaltaisen kilpapelijoukkueen läsnäolo on suuri vetovoimatekijä syksyn 2020 yhteishaussa, kertoo Jamin esport-opettaja Mikko Kalijärvi.
– Seuran toiminnan organisoitumisen jälkeen Ankkureiden akatemiajoukkue antaa sopivan kilpailullisen haasteen koko toimintaan, kertoo puheenjohtaja Antti Joensuu.
Vimpelin Veto lanseerasi oman kilpapelijoukkueensa huhtikuussa 2019. Veto akatemia julkaistiin syyskuussa 2019. Vedon edustusjoukkue pelaa mm pääsarjassa Telia Esports Seriesissä sekä Euroopan toiseksi korkeammalla sarjaportaalla ESEA Advancedissa.
Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen pitää uutta Esport-linjaa uraauurtavana avauksena Alajärven lukiossa. Samalla yhteistyö tiivistää JAMIn ja lukion välisiä mahdollisuuksia Esport- ja muidenkin opintojen järjestämisessä.
- Toivotamme kaikki tulevat opiskelijat tervetulleiksi Alajärvelle.
Vimpelin kunnanjohtaja Sami Gustafsson tiivistää merkityksen kunnalle ja koko Järviseudulle:
– Esport-linjan saaminen osaksi Vimpelin lukion opintotarjontaa on Vimpelin kunnalle merkityksellinen asia. Esport ei ole pelkästään tulevaisuuden laji vaan sen sijaan räjähdysmäisesti globaalisti kasvava trendi, johon myös kuntakentän on reagoitava. Järviseudulle on nyt luotu ensimmäistä kertaa koko Suomen historiassa pelaajapolku ja ainutlaatuinen “esport-ekosysteemi”, johon yksittäinen pelaaja voi opintojen ohessa saada ammattimaista valmennusta, ja mahdollisesti myös nousta Telia-sarjassa pelaavan Veto esportsin riveihin. Tällainen ainutlaatuinen pelaajapolku on jo luotu Vimpelin lukioon pesäpallon ja koripallon saralla. Vimpelin kunta toivottaa lämpimästi kaikki uudet opiskelijat osaksi meidän yhteisöllistä kuntaa. Kunta olemme me!
Esport jatkaa kovaa kasvuansa niin Suomessa kuin maailmalla. Suomalaiset kilpapelijoukkueet osakeyhtiöittävät toimintaansa ja hakevat toiminalleen kasvua. Suomen suurimmat verkko-operaattorit Elisa ja Telia ovat lyöneet myös lusikkaansa soppaan – Telia perusti Suomeen uuden Telia Esports Series -pääsarjan keväällä 2019 ja Elisa hankki itselleen toisen suomalaisen pääsarjan – FEL CS-liigan. Telia myös osti itselleen enemmistön Suomen suurimmasta kilpapelitapahtumasta, Assemblystä.
Myös perinteiset urheiluseurat perustavat omia kilpapelijoukkueita. Toistaiseksi oman joukkueensa ovat perustaneet Sotkamon Jymy, Helsingin IFK, Classic, Imatran Pallo-Veikot ja SJK. Esportsia voi opiskella toisella asteella tällä hetkellä Prakticumissa Helsingissä, Ahlmanilla Pirkanmaalla, Saskyllä Pirkanmaalla ja Vuokatti-Ruka urheiluakatemiassa.
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Mikko Kalijärvi, vastaava esport-opettaja, p. 050 371 7349, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..
Marko Timo, lukioiden rehtori, p. 044 465 9450, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. / Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. .
Matti Väänänen, Jamin rehtori, p. 040 631 7305, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..
Esportkoulu.fi -infosivu: www.esportkoulu.fi.
JAMI eli Järviseudun ammatti-instituutti on koulutuskuntayhtymä Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla. JAMIlla on toimipisteet Alajärvellä, Vimpelissä, Kurejoella, Lappajärvellä ja Alavudella. JAMIssa voi opiskella kuuteentoista (16) eri ammattiin. Tutustu lisää www.jamin.fi.
Alajärven lukio on yleislukio, joka palvelee 200 opiskelijaa laajalla kurssitarjonnalla. Vimpelin lukio on yleislukio, jossa on voinut tähän asti painottaa myös palloilulinjan (pesäpallo- ja koripallo) opintoja. Lukiossa on 80 opiskelijaa, joista neljäsosa on kotoisin muualta kuin Vimpelistä. Molemmat lukiot ovat mukana Liikkuva opiskelu –hankkeessa, mikä antaa hyvää pohjaa jokaiselle opiskelijalle oman kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Tutustu lisää Alajärven lukio: https://peda.net/alajarvi/lukio ja Vimpelin lukio: https://peda.net/vimpeli/lukio.
Vimpelin Vedon esports-joukkue jäi täpärästi CS GO:n eli Counter-Strike: Global Offensive -ammuntapelin Telia Esports Seriesin kevätkauden välierien ulkopuolelle. Joukkueen lopullinen sijoitus runkosarjassa on kuudes. Välieriin jatkavat SJ Gaming, ENCE, KOVA Esports ja Helsinki REDS. Vedon näkökulmasta katsottuna sijoitus ratkesi siihen, että muut joukkueet pelasivat ristiin – ja Vedon kannata huonosti ristiin. Runkosarjan voitti Sotkamon Jymyn esports-joukkue SJ Gaming, joka ei hävinnyt yhtään runkosarjan ottelua.
Veto hävisi runkosarjan päätösottelunsa Ajuri-nimistä joukkuetta vastaan. Vedon esports-joukkueen markkinoinnista vastaava Mikko Kalijärvi kertoo, että Ajuria vastaan pelattu peli oli Vedon tähänastisen TES-taipaleen huonoin.
– Ajurilla ei ollut mitään hävittävää. Heidän tosi aggressiivinen pelinsä yllätti meidän ukot. Meillä oli isot paineet välieriin pääsystä, mutta Ajurilla ei ollut mahdollisuuksia päästä jatkoon. Emme päässeet pelaamaan omaa peliä, vaan hävisimme 9–16, summasi Kalijärvi.
Veto kuittasi sijoituksestaan 1 900 euron palkintopotin.
Vedon esports-viisikko eli Lauri Lauri ”Lardek” Ala-Outinen, Aleksi ”Albert” Järvinen, Valtteri ”Lehtori” Pynnönen, Tommi ”Hookin” Saarinen ja Panu ”p12” Schutschkoff jatkaa seuraavaksi kauttaan Oulun jäähallissa 7.–9.6. pelattavassa Vectorama-turnauksessa. Vectoramassa on mukana kahdeksan joukkuetta, joista neljä sai kutsun turnaukseen ja neljä pääsi mukaan verkkokarsinnasta. Oulussa nähdään myös kansainvälisiä joukkueita, jotka on kutsuttu turnaukseen. Neljä joukkuetta selvittää tiensä Suomen kolmanneksi suurimman CS-tapahtuman välieriin.
– Tämä on Vedon ensimmäinen turnaus, joka pelataan lavalla, live-yleisön edessä. Mentaalipuolen pitää olla kunnossa, sillä yleisö seuraa jokaista peliliikettä, tietää Kalijärvi.
Turnauksen paras suomalaisjoukkue saa paikan SM-kisoihin.
Sinivalkoisissa väreissä CS GO:ta eli Counter-Strike: Global Offensive -ammuntapeliä pelaava Vedon esports-joukkue jahtaa Telia Esports Series -sarjassa välieräpaikkaa. Veto on sarjassa viidentenä yhdeksällä pisteellä. Joukkue on voittanut kolme ja hävinnyt kolme ottelua. Veto käy taistoa neljännestä välieräpaikasta Kova Esportsin kanssa. Vedon viimeinen runkosarjan ottelu on tiistaina 28.5. Ajuria vastaan pelattava ottelu. Ajuri on sarjassa seitsemäntenä ja sillä on plakkarissaan yksi voitto ja viisi tappiota. Voitosta Vedolle irtoaa varma paikka neljän parhaan joukkoon. Tämä on ollut joukkueen tavoitteena uudessa mestaruussarjassa. Pudotuspelit alkavat perjantaina 31.5., ja sinne ovat tiensä jo raivanneet ENCE, SJ Gaming ja Helsinki Reds.
Veto kohtasi viimeksi Cosa Nostran ja voitti kohtaamisen jännittävien vaiheiden jälkeen 13–16. Ottelua seurattiin varmasti myös Vimpelissä ja Vetoa vaikkapa pesäpallossa fanittavien kotona. Kyseessä oli Vedon ensimmäinen tv-peli, jota pystyi seuraamaan suorana Subilta – ja samalla myös joukkueelle tärkeä kohtaaminen. Cosa Nostra oli hävinnyt kaikki aiemmat pelinsä ja pelasi joukkueen taustavoimiin kuuluvan Mikko Kalijärven mukaan uhkarohkeasti upporikasta tai rutiköyhää.
– Sellaista joukkuetta vastaan on yleensä hyvin vaikea pelata – varsinkin kun puhutaan yhdestä kartasta. Joukkue ei pelaa varman päälle vaan uhkarohkeasti ja pelaajat sooloilevat. Cosa Nostra pisti meille suuresti vastaan. Jos he olisivat pelanneet enemmän joukkuepeliä, me olisimme voittaneet pelin puhtaammin. Nyt yksittäiset Cosa Nostran pelaajat ottivat isoa roolia ja he pystyivät menemään meidän kylkeen ja iholle herkemmin. Sitä kautta saatiin jännä ja tiukka peli aikaiseksi.
Kalijärvi kehuu suojattiensa tähänastisia otteita toteamalla, että kaikki ukot ovat pelanneet sillä tasolla ja sitä roolia, mitä on aikaisemmin katseltu ja heitä scouttailtu.
– Meillä on äärimmäisen suuria, yksilötaidollisia pelaajia. Jos taitavat pelaajat eivät pelaa yhteen, on joukkue myös huono.
Vedon pelaajat ovat suorittaneet Kalijärven mukaan ennakkoon arvioidulla tavalla – ja paremminkin. Esimerkiksi hän ottaa Aleksi ”Albert” Järvisen, joka on noussut Kalijärven mielestä isoon rooliin monessa pelissä ja ryhtynyt ratkaisemaan isoja pelejä. ”Albert” ei ole lähtökohtaisesti Vedon ratkaisupelaajia.
– Hän on ruvennut tekemään isoja pelauksia – isoja ja rohkeita peliliikkeitä, kuten Cosa Nostra -pelissäkin. Mielestäni jokainen pelaaja pelaa vähintään sillä tasolla, millä kuuluukin olla – ja ehkä vähän ylikin. Joukkue on tosi hyvässä vireessä.
Veto lähtee ensi tiistain ratkaisupeliin voittamaan. Ajuri on pelannut vuosia yhdessä ja heillä on hyvä nippu pelaajia. Mikko Kalijärven mielestä Vedolle ei ole mikään helppo peli tulossa.
– Tulossa on tiukka peli, jossa taistellaan jokaisesta erästä. Minulla on luottoa siihen, että me Ajuri selätetään. Tietysti mukana on muuttujia: miten Ajuri pelaa joukkueena ja jos yksittäisellä pelaajalla on huono pelipäivä, se vaikuttaa koko joukkueeseen.
Vedon elektronisen urheilun joukkueen alkutaival ei ole pyörinyt pelkästään Telia Esport Seriesin parissa. Mikko Kalijärvi kertoo joukkueen päässeen sille ennakkoon asetettuihin tavoitteisiin. Joukkue karsi ja myös pääsi Vectoramaan eli Suomen kolmanneksi suurimpaan turnaukseen. Oulussa pelattava turnaus kestää yhden viikonlopun. Vectoraman voittajalle avautuu paikka suomenmestaruuskisoihin. Veto on selvittänyt tiensä myös suomalaisen FEL-pääsarjan kymmenen joukkueen haastajaliigaan karsintojen kautta. FEL-sarjaa pelataan kesän aikana. Vedon tähtäimessä on liigakarsinnat ja liigapaikka. Joukkueelle on luvassa kesäkuuksi ja heinäkuun alkupuolelle pelejä, mutta heinäkuussa pyritään pitämään parin viikon tauko.
Vedon esports-joukkueessa pelaavat Panu ”p12” Schutschkoff, Lauri Lauri ”Lardek” Ala-Outinen, Valtteri ”Lehtori” Pynnönen, Aleksi ”Albert” Järvinen ja Tommi ”Hookin” Saarinen. Joukkueen taustalla toimivat Mikko Kalijärvi ja Christian Joutsenvuori.
Vimpelin Veto tekee seuraa miesten Superpesiksestä tutuille Sotkamon Jymylle ja Imatran Pallo-Veikoille sekä esimerkiksi miehissä jääkiekon ja jalkapallon pääsarjatasolla pelaavalle Helsingin IFK:lle elektronisessa urheilussa eli esportissa. Veto-nimellä vastedes tunnettava ja perjantaina julkistettu esports-joukkue pelaa CS GO:ta eli Counter-Strike: Global Offensive -ammuntapeliä uudessa valtakunnallisessa pääsarjassa, Telia Esports Seriesissä (TES). Peli on ensimmäisen persoonan ammuntapeli, jossa pelimaailma esitetään hahmon näkökulmasta.
Telia Esports Seriesin nettikarsintoihin osallistui 200 joukkuetta, joista kahdeksan parasta valittiin perjantaina startanneeseen turnaussarjaan. Veto on Telia Esports Seriesin joukkueesta ainoa, joka selvitti tiensä pääsarjaan avointen ja myöhemmin suljetun karsinnan kautta. Veto pelaa ensimmäisen ottelunsa ensi maanantaina KOVA Esportsia vastaan. Veto kohtaa pesiskentiltä tutun rakkaan vihollisensa Sotkamon Jymyn elektronisen urheilun SJ Gaming -joukkueen 13.5. Kovimmaksi vastustajakseen Veto nostaa ENCE:n, joka on maailmanlistan viides tällä hetkellä. Tavoitteenaan Vedolla on lähteä haastamaan kolmen kärkeä. Joukkue on uutena tiiminä altavastaaja, jonka joku vastustaja saattaa tulla peliin takki auki. Veto haluaa olla TES:issä yksilöinä ja joukkueena paras. Viisihenkinen tiimi on pelannut yhdessä vuoden alusta lähtien. Joukkueen vahvuutena on positiivinen ilmapiiri. Jokainen joukkueen jäsen on motivoitunut ja haluaa menestyä.
Vedon esport-joukkueessa pelaavat helsinkiläinen 27-vuotias it-konsultti Panu ”p12” Schutschkoff, 20-vuotias maanrakentaja Lauri ”Lardek” Ala-Outinen Kouvolasta, 19-vuotias tämän kevään abiturientti Tommi ”Hookin” Saarinen Hangosta, Mikkelissä asuva 22-vuotias putkiasentaja Valtteri ”Lehtori” Pynnönen ja 21-vuotias nurmijärveläinen insinööriopiskelija Aleksi ”Albert” Järvinen. Joukkueen taustavoimina toimivat Mikko Kalijärvi ja Christian Joutsenvuori. Kalijärvi vastaa muiden muassa joukkueen markkinoinnista ja viestinnästä kun taas Joutsenvuori toimii joukkueen tiiminjohtajana ja managerina. Vedolla ei ole valmentajaa, mutta Joutsenvuoren mukaan sellainen tarvitaan ehdottomasti.
– Kandidaatteja on kyllä, mutta mitään ei ole lyöty lukkoon. Haluamme kovan kaliiperin valmentajan tähän kovaan joukkueeseen. Alkuun päästään ilman valmentajaa, mutta sitten kun lähdetään kovia tiimejä vastaan treenaamaan, sitten tarvitaan valmentaja. Tiimi on tähän mennessä pärjännyt hyvin, mutta uskotaan, että valmentaja tuo tiimiin lisävoimaa, kertoo Joutsenvuori.
Vedon uusin oman lajinsa pääsarjajoukkue on tuoreen yhteistyön tulos. Vedon puheenjohtaja Jari Lakaniemi valottaa seuran lähtemistä elektroniseen urheiluun toteamalla, että lajin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viime aikoina.
– Seura lähti mukaan aikalailla heti, kun tilaisuus tuli. Idea tuli Mikolta ja Christianilta.
Vedon seurajohto on tyytyväinen uuteen aluevaltaukseen ja tunnelmat ovat odottavaiset.
– Seuralle esports on iso mahdollisuus. 19–27-vuotiaiden keskuudessa esportsia seurataan enemmän kuin jääkiekkoa. Suomen kärkiseurana meidän on oltava hereillä ja seurattava kehitystä, Jari Lakaniemi sanoo.
Vedon esports-joukkueen budjetti on 25 000 euroa.
Veto on sekoitus kokemusta ja nuoruuden intoa. Se on pelannut joukkueena vuoden alusta lähtien ja pelaa TES:n lisäksi kahta muuta CS GO -liigaa: kansainvälistä ESEA-sarjaa ja karsii Finnish Esport League -sarjaan. Telia Esports Seriesissä joukkueen tavoitteena on lähteä haastamaan kolmea kärkijoukkuetta ja hakemaan pystiä itselleen. Joukkueen TES-taivalta voi seurata myös vaikkapa Vimpelistä käsin, sillä otteluita nähdään Sub-televisiokanavalla sekä MTV:n suoratoistopalvelussa.
Vedon peliä johtaa tiimien johtamisesta jo kannuksensa hankkinut Schutskoff, Ala-Outisen toimiessa pelin avaajana. Ala-Outisen taisteluparina ja tukipelaajan roolissa on Saarinen. Pynnönen toimii sniperina, joka pystyy yksilösuorituksillaan kääntämään tiukkojakin erikoistilanteita Vedon eduksi. Joukkueen sivustaa suojaa puolestaan monitaituri Järvinen. Tuoreet Veto-miehet selventävät, että jokainen joukkueen jäsen pelaa hänen omilla vahvuuksillaan. Rooli voi vaihdella sen mukaan, millaisia pelaajia on vastassa. Yksi ottelu kestää kolmesta vartista tuntiin.
Perjantain tiedotustilaisuudessa esittäytyneen joukkueen pelaajat tunnustavat, että Vimpeli on heille tuttu miesten Superpesiksestä. Tommi ”Hookin” Saarinen tunnustaa tehneensä taustatyötä ja etsineensä tietoa internetin ihmeellisestä maailmasta. Kouvolalainen Lauri ”Lardek” Ala-Outinen tunnustautuu enemmän jalkapallomieheksi ja on pelannut Myllykosken Pallossa ja Korian Ponnessa. Tuoreessa Veto-miehistössä herättää kunnioitusta se seikka, että Vimpelin Veto organisaationa on ollut toiminnassa yli kahdeksan vuosikymmenen ajan. Vaikka pelaajat eivät asukaan Vimpelissä, heitä tullaan kyllä Savonjoen suunnalla näkemään esimerkiksi eri tapahtumissa.
Myös Vimpelin kunta on ottanut vimpeliläisittäin uuden lajin edustajat hyvin vastaan. Tiedotustilaisuudessa mukana ollut kunnanjohtaja Sami Gustafssonin mukaan elektronisen urheilun joukkueen muodostaminen kertoo siitä, että Vimpelissä ollaan aika uudistusmielisiä ja valmiita lähtemään uusiin ja mielenkiintoisiin hankkeisiin.
– Esports on tulevaisuuden ala. Tämä on hieno asia Vimpelin kunnalle ja tälle joukkueelle, joka saa edustaa Vimpelin Vetoa. Me pystymme rakentamaan tämän joukkueen ympärille erilaisia tapahtumia. Joukkue tuo uudenlaisen tulokulman. Asiaa ei voi kuitenkaan nähdä pelkästään yhtenä joukkueena vaan tuo uudenlaisen tulokulman Vimpeliin.
Joukkueen jäsenet harjoittelevat netin välityksellä kotoaan käsin 20 tuntia viikossa. Veto pelaa maanantaista torstaihin sekä sunnuntaisin kello 18–22. Lisäksi ohjelmassa on yksilöharjoittelua ja pelivideoiden tai pelien uusintojen katsomista. Lauri ”Lardek” Ala-Outinen kertoo, että joskus joku saattaa lähteä tiimikaverin kanssa katsomaan vastustajien pelejä.
– Yksilötaitokin pitää olla tikissä, painottaa Panu ”p12” Schutschkoff.
Vetoon on perusteilla esports-toimikunta, jonka tavoitteena on myös olla luomassa Etelä-Pohjanmaan Järviseudulle esportsin täydellistä ekosysteemiä. Tähän ekosysteemiin kuuluvat muun muassa tapahtumien – kuten pelileirien – järjestäminen alueella, Suomen parhaimpia nuoria pelaajia Järviseudulle vetävä esports-koulu, junioritoiminnan aloittaminen sekä pelaajapolun luominen ensimmäisenä Suomessa.
– Veto esports ja Järviseudulle muodostuva esports-ekosysteemi on ehdottomasti koko seutukunnan yhteinen suuri voimannäyttö ja yhteen hiileen puhaltamisen tulos, Mikko Kalijärvi toteaa.
Vedon otteluaikataulut ilmoitetaan joukkueen somekanavissa ja esimerkiksi TES-turnauksesta kerrotaan Vedon kotisivulla ja sosiaalisen median kanavissa. Esport-joukkueella on myös omat Facebook-sivut ja Instagram-tili. Snapchatia käytetään ahkerasti. Mikko Kalijärvi kertoo nuorten fanittavan elektronisen urheilun joukkueita. Hän kertoo nähneensä tänä keväänä Vimpelin ja Alajärven katukuvassa nuoria poikia, joilla on elektronisen urheilun joukkueiden paitoja päällä.
Kuvassa Vimpelin Vedon esports-joukkue uuden kotipesänsä eli Saarikentän lehtereillä. Panu ”p12” Schutschkoff (alh. vas), Lauri Lauri ”Lardek” Ala-Outinen, Valtteri ”Lehtori” Pynnönen, Aleksi ”Albert” Järvinen, Mikko Kalijärvi (ylh. vas.), Christian Joutsenvuori ja Tommi ”Hookin” Saarinen.
https://www.instagram.com/vetoesports/ & https://www.facebook.com/vetoesports/ & http://www.veto.gg/ & https://twitter.com/VetoEsports